Повишаването на майчинските обаче, няма да е от приоритетно значение

В момента се търсят варианти Бюджет 2013 да даде повече пари в различни сфери. Това стана ясно след среща на управляващите от ГЕРБ с КНСБ. Повишаването на майчинските обаче, няма да е от приоритетно значение.

От синдиката изчисляват, че до 400 милиона лева допълнително могат да влязат в хазната след няколко данъчни мерки като създаване на данъчна полиция и ограничаване на разплащането на пари в брой до 5 хиляди лева. Според управляващите очакваните допълнителни постъпления са под въпрос.

Председателят на Бюджетната комисия към НС Менда Стоянова заяви, че е притеснена за очаквания размер на допълнителните приходи.

Все пак, ако в хазната влязат повече пари, те ще бъдат разпределени за култура, читалища и библиотеки, поясни Менда Стоянова, като подчерта, че е необходимо да се прецени много внимателни къде ще бъдат насочени парите.

„Разходните политики не включват в никакъв случай само майчинските, има и много други сфери, които са изостанали, за разлика от майчинските, където сме доста напреднали”, заяви  председателят на Бюджетната комисия.

От КНСБ засега залагат на диалога. Ако обаче в този диалог не се стигне до резултати, по думите на президента на КНСБ Пламен Димитров, „няма да стоят в кабинетите”.

Че има резерви и съответно възможности за повече разходи догодина - смятат и от БСП, макар, че лидерът на партията предпочете да започне важната дискусия с шегата, че "има три непреходни неща БАН, КНСБ и БСП."

От БСП обмислят и да атакуват пред КС данъка върху лихвите. Това обаче ще стане след консултация с юристите на червената партия.

Подробности по темата ще намерите във видеото.

Репортер: Нели Тодорова