Работата в полицията е доходна, но и рисковете са големи за дамите полицаи

През последния месец в Ирак бяха извършени серия атентати, отнели живота на повече от 360 души. От години иракското крило на "Ал Кайда" използва жени за камикадзета.


Проблем се оказва фактът, че мъжете полицаи не могат да претърсват представителките на противоположния пол. За да решат казуса, силите за сигурност започват да обучават жени.


Работата в полицията е доходна, но и рисковете са големи, защото и дамите полицаи стават мишена на атентаторите.


„Приветстваме всяка иракчанка, която е решила да се посвети на тази служба. Оценяваме куража и силата на характера, от които жените се нуждаят, за да преминат обучението. Днес сме отворили врати, за да се срещнем с някои от тях, за да видите целите и амбициите им”, казва една от дамите полицаи.  


„Академията за обучение на жени е създадена през 2010 г. За да стане факт, бяха положени много усилия на различни нива. Обществото беше много скептично настроено по въпроса дали жените имат място на такава работа, защото в Ирак това е съвсем нова идея.

 

Сигурността в страната през последните няколко години доказа необходимостта жените да служат в полицията. Дамите са половината от нашето общество, затова е важно те не само да бъдат домакини и майки, но да се изявяват и в тази област. Всички носят отговорност за националната сигурност - и жените, наравно с мъжете”, обяснява един от мъжете.  


Целия материал може да гледате във видеото.


Още малки истории от големия свят ще ви покажем в предаването „World Stories” тази неделя в 8.30 сутринта по Нова телевизия.