Депутатите одобриха и бюджета на НЗОК за 2013 г.

Парламентът прие окончателно бюджета на държавното обществено осигуряване. Вече е ясно какви ще са пенсиите, майчинските надбавки и други социални плащания.

 
Минималната и максималната пенсии се увеличават
 
Минималната пенсия се увеличава с 5 лева - от 145 на 150 лева.
 
Увеличава се и таванът, така че онези, които са внасяли най-много в общественото осигуряване, докато са работили, вече ще получават по 770 лева месечно, Досега максималната пенсия беше 700 лева.
 
Средната индексация на парите за възрастните ще е с около 9%, но това не важи за всички пенсионери. Онези, които взимат пенсии от преди 2009 г., ще получат увеличение с почти 10%. За преди 2010 г. увеличението ще е 9%, а възрастните, които взимат пенсии едва от тази година, могат да разчитат само на 2,2% повече пари.
 
Увеличение на доходите на възрастните се прави, след като почти три години те бяха замразени. Това обаче не покрива натрупаната от 2009 г. насам инфлация, която в момента е 11,6%.
 
Неуспешно опозицията поиска промяна на някои от цифрите в бюджета на Държавното обществено осигуряване.
 
Майчинските остават 240 лева
 
БСП, ДПС и десницата предложиха увеличение на майчинските за отглеждане на дете от една до две години – от 240 на 310 лева, колкото е и минималната работна заплата. Предложението обаче не беше прието.
 
Следващата идея на опозицията беше за увеличаване с процент на вноската за фонд „Пенсии”. Според левицата спадът на приходите във фонда се дължи на високата безработица. И това предложение не срещна подкрепата на управляващите. 
 
След това опозицията поиска оставките на Тотю Младенов и на Симеон Дянков. Вината на Младенов е, че не успял да се пребори с колегите си в кабинета за по-голям бюджет за пенсии и майчински.
 
Сините пък настояха Дянков да се оттегли от поста си с мотива, че Здравната каса се превърнала в счетоводен отдел на финансовото министерство.
 
Финансист номер 1 обясни, че максимумът, който е постигнал с увеличението на пенсиите, идва от данъка върху лихвите по депозитите.  
 
Пенсиите на военните
 
Направени бяха и промени по отношение на възрастта за пенсиониране на военните. Те имат право да излязат в пенсия, ако са работили 27 години. А от днес вече има изискване и за това да са навършили 52 -  за младшите офицери, старшините и войниците и 54 години - офицерите със старши и висши длъжности.
 
Коледните добавки за пенсионерите
 
Едва след 8 декември ще е ясно дали пенсионерите ще получат коледни бонуси. Финансовият министър Симеон Дянков не се ангажира с прогноза. Отказа да отговори и на въпроса дали НОИ ще успее да направи нужните сметки, за да може, ако има пари за възрастните, те да ги получат преди началото на 2013 г. Подобен прецедент вече имаше преди две години, когато гласуваната коледна надбавка за 2009 г. закъсня и беше платена едва през януари следващата година.  
 
„Голямото неизвестно е не националният бюджет, който в момента е на излишък от 0,5 млрд. лв., а европейските плащания, където ни се дължи близо 800 млн. лв. Аз не съм популист и не искам да давам пари, които нямам. Ако бюджетът за ноември е на дефицит, такива пари няма да има”, категоричен бе финансовият министър.  
 
Бюджетът на НЗОК
 
На заседанието в сряда депутатите одобриха и бюджета на НЗОК – 2 милиарда и 710 милиона лева.
 
В парламентарната зала се разразиха спорове за обемите дейности, които болниците в отделните региони имат право да извършват. Според тях лечебните заведения в по-малките населени места ще могат да правят операции от херния, например, на 100 пациенти, а 101-вият ще трябва да се лекува в друг град.
 
Репортер: Нели Тодорова