Апаратите са за лечение на жълтеница при бебетата и са дарени на болници в Пловдив и в Севлиево

С нови живостопасяващи апарати за лечение на бебета срещу жълтеница се сдобиха в Многопрофилната болница в Пловдив и родилното отделение на болницата в Севлиево. Уредите са дарени от певицата Силви Вартан.


Омар е роден преди четири дни с жълтеница. И е първото бебе, което вече се лекува с помощта на новия апарат, дарен на отделението по неонатология в Многопрофилната болница Пловдив. Чрез интензивната фототерапия детето ще бъде излекувано напълно, гарантират лекарите.


„Жълтеницата е едно заболяване, което, ако не се лекува при новородените деца, може да доведе до сериозни увреждания и може да увреди нервната система, така че детето завинаги да остане с някакво неврологично заболяване”, обясни д-р Диана Аргирова от МБАЛ- Пловдив.


Жълтеницата при бебетата се получава в случай, когато майката и плодът са с различен резус фактор или бебето е с незрял черен дроб. Лечението се провежда със специални сини лампи.


„Тези фотолапи облъчват новороденото със специална дължина на вълната. Действат върху кожата на бебето и по този начин спомагат да се намали билиробинът в организма на детето. На Омар вече помага, защото стойностите на билиробинът му намаляват”, допълва д-р Аргирова.


Като Омар с жълтеница годишно само в пловдивската болница се раждат между 120 и 150 бебета. Досега без апарата децата са лекувани чрез смяна на кръвта им.


„Знаете, че Силви Вартан е родена в България и много обича децата. И Силви Вартан вяска година даравя 20 хиляди евро, лични пари за бъгарските дечица”, обясни от своя страна Теофана Теохарова, зам.-председател на асоциация „Силви Вартан за България”.


Следващото дарение, което ще направи певицата, ще е за столичната Трета градска болница.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Благой Бекриев