Според финансовия експерт Мика Зайкова най-големият бич е безработицата

„50% от българите са под риск да изпаднат в крайна бедност и живеят под прага на бедност”, каза за „Фокус” независимият финансов експерт Мика Зайкова по повод данните в изследването на Евростат, според които българите са най-застрашената нация от бедност и социална изолация в Европейския съюз.

 

Тя сподели още, че тенденциите са много неприятни, защото от 2008 г. насам този процент за България се увеличава и ако 2008 г. е бил 37%-38%, сега е с 12% повече.

 

„Най-големият бич, който отчита Европейската комисия и Евростат, е безработицата. У нас тази тенденция расте и няма никакви признаци да се пречупи. Трайно безработните, обезкуражените растат. Ако до преди една година те бяха около 200 000, сега са някъде от порядъка на 400 000 или общо 800 000 българи фактически нямат работа”, каза Зайкова и допълни, че това е изключително неприятна цифра и този процент е по-висок, отколкото средният процент в Европа.

 

„Вторият важен фактор е ножицата на доходите. България е, разбира се, с най-ниски доходи не само в Европейския съюз, а в цяла Европа”, посочи експертът.

 

Друго важно нещо, освен доходите и безработицата, което пречи, за да можем да достигнем до по-прилични нива на състояние на бедност и на състояние на човешка свобода, е сивата икономика.

 

По думите й, ако в България няма такава чудовищна корупция, сигурно ще има повече предприемачи, повече работни места и чуждестранните инвеститори няма да бягат, независимо от ниските ни данъци.