Кандидатът "Емко" ЕООД е внесъл обвързващата оферта за завода, но не е внесъл нужния депозит от 3 млн. лв.

Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) прекрати процедурата за приватизация на ВМЗ-Сопот. Причината е, че единственият кандидат "Емко" ЕООД е внесъл обвързващата оферта за завода, но не е внесъл нужния депозит от 3 милиона евро.

 

В края на миналата седмица стана ясно, че срокът за подаване на офертата за приватизацията на предприятието се удължава, тъй като кандидат-купувачът е помолил за удължаването му. Собственикът на "ЕМКО" Емилиян Гебрев е гарантирал, че в понеделник ще бъдат внесени и обвързващата оферта, и необходимият депозит за продължаване на приватизационната процедура.

 

Представители на компанията пък се срещнаха със синдикатите в предприятието и поискаха от тях съгласие за драстично съкращаване на 2/3 от работниците - около 2000 души. Синдикатите категорично отказали. Те настояват бъдещият собственик на завода да спази социалните клаузи в стратегията за приватизация, приета от парламента, а именно - запазване на работните места и размера на трудовите възнаграждения в продължение на три години.

 

„Държавата продължава усилията си за успешното приключване на приватизацията на ВМЗ-Сопот”, заяви пред Нова ТВ директорът на Агенцията за приватизация Емил Караниколов. По думите му приватизацията не е самоцел и за да приключи тази сделка, тя трябва да е съобразена със стратегията.

 

Караниколов очерта няколко възможни сценария за бъдещето на ВМЗ-Сопот. Единият е влизане в процедура по несъстоятелност. Вторият е приемане на нова стратегия за приватизация от Народното събрание. Може да се стигне и до изваждане на завода от приложение 2 на Закона за приватизация и следприватизационен контрол и приватизацията му без стратегия.  

 

Провалената сделка за ВМЗ-Сопот попари надеждата на над 3200 оръжейници, които разчитаха кандидат-купувачът да изплати дължимите им заплати и да им осигури работа за следващите три години. По тази причина социалното напрежение в завода започна отново расте. Задава се и втора вълна на хора с изключен ток заради неизплатени заплати.

 

Провалената приватизация сериозно обезпокои синдикатите. Страхуват се, че до няколко месеца Вазовските заводи ще фалират, а работниците ще останат на улицата. За да се избегне този сценарий от КНСБ ще предложат ВМЗ-Сопот да премине под шапката на военния завод ТЕРЕМ, който е държавен.

 

ТЕРЕМ завърши миналата година на около 8 милиона лева печалба. Хората имат работа, имат заплати следователно и благодарение на това, че държавата - в случая Министерството на отбраната, намери сили в себе си и ресурси, за да осигури работа на собственото си предприятие. Евентуално стъпка нататък, за да бъде запазен този завод. Без него знаем какво става с Карлово, Сопот”, коментира председателят  на КНСБ – Пламен Димитров.

 

Синдикатите предупредиха, че забавената приватизация ще изкара работниците на улицата. Те вече се канят да блокират подбалканския път София- Бургас. Тази сутрин Сопот осъмна облепен с призиви за работническа революция във ВМЗ.

 

Какво е бъдещето на ВМЗ - Сопот - очаквайте коментара на министъра на икономиката Делян Добрев утре в "Здравей, България".

Повече гледайте във видеото.

Репортер: Благой Бекриев.