Правителството влиза в една международна игра по безотговорен начин, допълни той

Решението на правителството да обяви „Хизбулла” за съпричастна за атентата в Бургас е опасно за националната сигурност на страната ни. Около това твърдение се обявиха  повечето политически сили в парламента. Тези, които са чули доклада на вътрешния министър Цветан Цветанов твърдят, че няма достатъчно доказателства за участие на ливанската групировка.

 

"Правителството влиза в една международна игра по един безотговорен начин, без да калкулира всички последици". Това заяви лидерът на БСП и председател на парламентарната група на "Коалиция за България" Сергей Станишев по повод вчерашното изявление на вицепремиера Цветан Цветанов, че може да се направи обосновано предположение за връзка между авторите на атентата в Бургас и „Хизбулла”.

 

Според Станишев това действие е изключителен риск за държавата и то ще има своето развитие във времето и българските граждани. От парламентарната трибуна той попита и защо премиерът Бойко Борисов прави компромиси с личната сигурност на българските граждани.

 

"След терористичния акт в Бургас правителството на България неведнъж заяви позиция, че ще обяви резултатите след категорични доказателства, които да издържат в съда. Тази линия претърпя промяна в резултат на политически обстоятелства и външен натиск. Друго обяснение трудно може да се намери”, каза още Станишев.

 

„Правителството на България вкара страната ни във война”, каза Волен Сидеров.



Не ни чака никаква трета световна война и не преувеличавайте толкова много едно изказване на Вицепремиера”, отговори му Красимир Велчев от ГЕРБ.
 

"Националният интерес на България и интересът на всички български граждани ще бъдат защитени само тогава, когато българското правителство се придържа към общите оценки в рамките на ЕС. Тероризмът е глобално предизвикателство и нито една държава не може да се осмисли като остров на сигурността", заяви от името на парламентарната група на ДПС нейният председател Лютви Местан.

 

Той допълни, че за българското общество вече е ясно, че оценките, с които се ангажира вицепремиерът Цветан Цветанов са отговорност единствено на българското правителство.

 

Иван Костов пък каза, че Народното събрание трябва да покани министър-председателя, който да каже как ще предотврати рисковете за националната сигурност. Той определи като голям провал в управлението на ГЕРБ и недопустим провал за президента Росен Плевнелиев факта, че дискусията от заседанието на КСНС се пренася в парламента.