111 народни представители подкрепиха кандидатурата му

Председателят на Българската академия на науките академик Стефан Воденичаров е новият министър на образованието. Днес парламентът одобри кандидатурата му след повече от 2 часа дебати. От 176 народни представители, „за” гласуваха 111 депутати, „против” – 64, а един се въздържа. Академик Воденичаров положи клетва пред Народното събрание. Ученият наследява на поста проф. Сергей Игнатов, който бе отстранен от премиера Бойко Борисов след скандала за злоупотреби във Фонд „Научни изследвания”.


Очаквано в подкрепа на новия министър гласуваха само депутатите от ГЕРБ и независими народни представители, които традиционно подкрепят управляващите. Останалите парламентарни групи бяха против избора на предложения от премиера Бойко Борисов академик, въпреки че никой не оспори качествата му на учен.


„Не завиждам на академик Воденичаров, че ще трябва да бъде в един кабинет заедно с г-н Дянков, който обяви БАН за феодални старци”, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев.


„Нека уважаемия проф. Воденичаров не се засяга, но аз мисля, че той е използван в една пропагандна пиар акция на правителството”, допълни го Волен Сидеров от „Атака”.


От своя страна Лютви Местан от ДПС е категоричен: „И магьосник да е, няма как да се справи с откритите проблеми. Почитаеми академик Воденичаров, не бих искал към края на мандата на това управление в ушите ви да прозвучи интерпретация на онази крилата фраза – „Бедни ми професоре, защо не си останахте в БАН”.


Дискусията за проблемите в просветата прерасна в енергиен спор. Причината – академик Воденичаров бе председател на инициативния комитет, чрез който БСП инициира референдума за строителството на АЕЦ "Белене". Леви и десни не пропуснаха да напомнят това.


Разработване на програмата за европейско финансиране на науката и просветата, специално внимание на техникумите и създаване на нов институт за научни изследвания към БАН обеща веднага след клетвата си новият министър.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Калина Влайкова