Президентът да насрочи консултации за предсрочни избори, призова лидерът на ДПС

Като „панически ход” определи рокадите в кабинета на ГЕРБ новият лидер на ДПС Лютви Местан. По думите му каквито и промени да се правят, те няма да спасят правителството.

Според наследника на Ахмед Доган изходът от създалата се ситуация е в предсрочния вот. „Президентът да поеме отговорност и да насрочи в кратки срокове консултации за предсрочни избори”, призова Местан в Хасково, съобщиха от партийната централа.

Движението за права и свободи ще гласува против промените в състава на правителството. Председателят на движението отправи нов призив към премиера Бойкот Борисов да подаде оставка. По думите му той е изчерпал кредита на доверие и е загубил своята легитимност като министър-председател.

В изказването си Лютви Местан заяви, че ДПС няма да прави жестове на когото и да било. По думите му протестите от последните дни показвали, че сегашното правителство няма шанс, а изходът е в назначаване на служебен кабинет и свикване на предсрочни избори през април.

Ако управляващите се заинатят, ще поемат и отговорността за ескалацията на напрежението”, заяви Лютви Местан, цитиран от БГНЕС. Председателят на ДПС предупреди, че „номерът – виновни са предишните управляващи, този път няма да мине! При предишното управление нямаше протести срещу цените на електроенергията и превантивните мерки не решават нито един проблем, включително и уволнението на тридневната председателка на ДКЕВР”.