Ето и пет от най-масовите и емблематични протести, случили се между 1990 и наши дни

Макар протестите в последните дни да са големи, не са сред най-мащабните в новата история на България. Доказва го и следващата ретроспекция. В нея са събрани пет от най-масовите и емблематични протести, случили се между 1990 и наши дни.

 

Съвременната история на България познава няколко значими изблици на недоволство. Представяме ви пет от най-големите.

 

29 ноември 1990

 

Краят на 1990-а ще остане в историята като Лукановата зима. В магазините няма основни стоки, а пред тях има огромни опашки. Друго, което няма в България по това време – търпимост към управляващите. Така избухва първата национална стачка в съвременната история на страната. Организира я КТ „Подкрепа”, а после се присъединява и КНСБ. Точно два месеца по-късно премиерът Андрей Луканов подава оставка.

 

17-20 май 1994

 

В средата на май, няколко месеца преди „онова американско лято”, КНСБ организира генерална стачка, в която се включват 751 000 българи. Протестът ще остане в историята и с първите арести на регионални синдикални лидери. Това се случва в Дупница и Бургас.

 

14 януари – 4 февруари 1997

 

Ако зимата на 90-та бе станала известна като Луканова, то Жан Виденов стана кръстник на тежкия период през 97-а. Това е втората генерална стачка в страната. В условия на хиперинфлация, заплатите и пенсиите се равняват на едва няколко долара. Редица банки фалират, а в края на 96-а премиерът е подал оставка. След протестите, в чието дейно участие взимат КНСБ, „Подкрепа” и „Промяна”, БСП връща мандата и така се съставя служебно правителство с премиер Стефан Софиянски.

 

24 септември – 4 ноември 2007

 

Ако преди 6 години децата Ви са били ученици, то със сигурност си спомняте голямата учителска стачка. Тя продължи 42 дни, а исканията на преподавателите бяха кристално ясни – поетапно вдигане на заплатите и заделяне на 5% от брутния вътрешен продукт за образование. Протестът ще остане в историята и с разговора между финансовия министър Пламен Орешарски и образователния му колега Даниел Вълчев. Тогава журналисти хванаха репликата „Дай да разваляме седянката”.

 

декември 2008 – март 2009

 

Огромни полицейски протести белязаха последните месеци от управлението на кабинета „Станишев”. Служителите на МВР искаха 50% увеличение на заплатите и по-добри условия на труд. Тъй като нямат право на ефективна стачка, полицаите проявиха изобретателност и се събираха на демонстративно пушене или дефилета със скъсани обувки и бутилки с вода. Пикът на протестите бе през март 2009-а, когато над 8 000 служители на МВР се събраха в центъра на София. Тогава полицаите в светещи жилетки носеха ковчег и лозунга "Маджо вика Румен".