Ако най-голямата политическа сила в парламента върне мандата, Плевнелиев ще го предложи на БСП и на ДПС

Президентът Росен Плевнелиев ще връчи на ГЕРБ мандат за съставяне на правителство.

Ако най-голямата политическа сила в парламента върне мандата, държавният глава ще го предложи на БСП, а след това и на ДПС. Очакванията са те също да не поемат ангажимент за съставяне на кабинет. Така вероятно ще се стигне до съставяне на служебно правителство.

Президентът Росен Плевнелиев ще търси експерти и професионалисти за евентуалния служебен кабинет. Правителството трябва да има ясни приоритети, съобразени с интересите на гражданите. Основните му задачи ще са овладяването на кризата в страната,  гарантиране на финансовата стабилност на държавата, прозрачно и демократично провеждане на парламентарни избори.

Очаква се вотът да се проведе в края на април или най-късно до средата на май. Държавният глава обяви, че ще бъде поканена мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, както и на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, които да дадат допълнителна легитимност на изборите. За нуждите на централната избирателна комисия ще бъде осигурен необходимият финансов и човешки ресурс.