От синдиката предлагат и стъпки за намаляване на цената на тока до 10%

В обсъждането на протестните искания се включиха и синдикатите. Те приеха представители на граждански организации и на инициативни комитети от страната и на свой ред предложиха решение - повишаване на доходите, което да стане чрез актуализация на бюджета още в мандата на действащото Народно събрание.


От КНСБ смятат, че е възможно с пренареждане на приоритетите в бюджета със задна дата да бъдат увеличени пенсиите, минималната заплата - от 290 на 330 лева, парите за безработица и за отглеждане на дете. И още - с вдигане на гарантирания минимален доход от 65 на 74 лева - да се разшири кръгът на получаващите помощи за осветление и отопление.


„Доходите са първата причина хората да са на улиците и там трябва да бъде намерено решението”, обясни президентът на КНСБ Пламен Димитров.


Синдикатите предлагат и стъпки за намаляване цената на тока до 10%. За целта обаче трябва да се разтовари НЕК от дълговете за „Цанков камък” и „Белене”, ако трябва и чрез емитиране на държавни ценни книжа. Така Националната електрическа компания ще може да намали таксите за пренос на енергия и ТЕЦ-овете със скъпа енергия ще могат да станат конкурентни на външния пазар, а енергийният микс да поевтинее. По въпросите за новия политически модел - синдикатите са скептични към искането за гражданско управление. Днес те изслушаха най-разнообразни предложения.


„Изграждане на пълен контрол в самите контролни органи и не само квота, а експерти на граждани в квотите. Дали може гражданското общество да замени представителната демокрация - ние смятаме, че не трябва да иска да я замени, защото ще изпадне в същото състояние, в което е представителната демокрация в момента”, заяви от своя страна Митко Грозев от Българското обединение на гражданите.

 

Синдикатите са скептични и към искането за мажоритарен вот - понеже поединично избраните могат и по-лесно да бъдат купени.


Повече по темата гледайте във видеото.