В разговорите участват всички парламентарно-представени политически сили

Какви рискове за сигурността на страната крият политическата и социалната криза? Това обсъждат участниците в заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента, което вече започна.

В него участват всички парламентарно-представени политически сили. Те ще търсят възможности за преодоляване на политическата криза в страната, до която се стигна след серия от протести срещу високите сметки за ток и монополите и бедността.

 

По време на съвета вицепремиерът Симеон Дянков ще представи анализ, от който трябва да стане ясно, че държавата не е фалирала. Според финансовия министър в оставка ситуацията в страната е стабилна и няма причина за никакви спекулации за това в какво положение я оставя правителството на ГЕРБ.

Както вече стана ясно, най-вероятно предстои да бъде сформирано служебно правителство. ГЕРБ вече върна на държавния глава мандата за съставяне на правителство. Същото обявиха, че ще направят от БСП и ДПС.

В обръщение към нацията в сряда от парламентарната трибуна Росен Плевнелиев ще разясни какви ще са следващите му стъпки. Очаква се в понеделник държавният глава да обяви приоритетите на евентуалния служебен кабинет, а до средата на следващата седмица ще е ясен и неговият състав.

Президентът вече обяви, че ще търси професионалисти и експерти. А основната задача на служебния кабинет ще бъде да гарантира стабилността на страната до провеждането на предсрочни парламентарни избори.