В четвъртък президентът ще посоча датата за изборите

Лидерът на БСП Сергей Станишев върна мандата за съставяне на служебно правителство, връчен му от президента Росен Плевнелиев.

 

Държавният глава връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на втората по големина парламентарна група в Народното събрание, след като първият беше върнат от ПП ГЕРБ.

 

В петък мандатът ще бъде връчен и на ДПС. Очаква се и те да върнат мандата. Върви се към съставянето на служебно правителство.

 

„Парламентарната група на „Коалиция за България” многократно заяви, че настоящият парламент е изчерпал възможностите си за съставяне на правителство и днес те върнаха мандата”, каза президентът Росен Плевнелиев, след като Сергей Станишев върна мандата за съставяне на нов кабинет.

 

За три дни минахме по процедура с първия и втория, при положение, че тази процедура нормално трае една седмица”, каза Плевнелиев в отговор на обвиненията, че бави процедурата.

 

Той помоли за пореден път Народното събрание да продължи да работи и благодари на Станишев, че му е връчил пакет от мерки, наречени „неотложни”.

 

Президентът допълни още, че в четвъртък ще направи изявление пред нацията и ще каже накъде вървим и какво трябва да се направи. "Ще посоча и конкретната дата за провеждане на избори", каза той.