От БЛС настояват веднага да се върнат към старите правила за работа

Насроченият за утре протест на лекарите може да бъде отменен, съобщиха от Българския лекарски съюз. Това ще стане, ако директорът на Здравната каса поиска отмяна на лимитите за болниците. Тези лимити определят броя пациенти с дадено заболяване, които могат да бъдат лекувани през годината.

На много места те бяха изчерпани още в първите два месеца. Заради тях драстично са намалели бюджетите на болниците, както и талоните за прегледи и изследвания.

От Българския лекарски съюз настояват веднага да се върнат към старите правила за работа, без лимити. Причината е, че скоро вече няма да има парламент, следователно няма да има и кой да прави промени.

„Когато очевидно това, което е изработено не работи, връщаш старото, което работи, докато дай боже не измислиш нещо ново и по-добро”, коментира председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.

Една от причините за недоволството са драстичните намаления в бюджета на болниците –между 10 и 30% в сравнение с миналата година. В пари това е около 100 млн. лева. Драстично по-малко са талоните за консултации и лабораторни изследвания – между 15 и 25%. Новата методика вече е довела и до връщане на пациенти:

Управителят на Здравната каса обеща  в четвъртък бюджетите на големите болници да бъдат преразгледани. Това обаче не успокои лекарите:

Според д-р Райчинов „това не решава проблема. Не може да се решава частично – за 1, 2, 5 болници. Правилата важат и са еднакви за всички.”

От съсловната организация продължават да настояват за оставката на управителя на Здравната каса – доктор Пламен Цеков. В електронна анкета над 80% от лекарите в съсловието са одобрили неговото отстраняване. Това е същия процент, с който беше отхвърлено на събор и подписването на Националния рамков договор.

Минути след изявленията на медиците от Здравната каса информираха, че за януари лекарите от извънболничната помощ ще получат с 25% повече пари. 8 допълнителни милиона пък ще бъдат дадени на болниците. Въпреки това, ако няма  цялостна промяна на методиката, лекарите ще се съберат утре на национален протест пред районните здравни каси.

Репортер: Марина Цекова