Повод за недоволството станаха лимитите в новата методика за финансиране

Болниците не получиха обещаните от Здравната каса пари за януари. Това обявиха лекари по време на национален протест пред районните здравни каси в цялата страна. В повод за недоволството се превърна новата методика за финансиране, която изправи болници и лекари пред сериозни проблеми.

Миналата година лечебните заведения имаха ограничение за това колко пари могат да харчат, но не се поставяше условие за броя пациенти, които да лекуват. В началото на годината обаче Здравната каса въведе точна бройка за лечението на всяка диагноза. Според новата методика университетската болница „Света Анна” за 10 месеца трябва да лекува почти 13 000 пациенти по-малко:

„Никой не може да лимитира човешкия живот и човешкото здраве, а новата методика е това- лимит на човешкото здраве”, коментира директорът на болницата д-р Димитър Димитров. Той даде и пример - за лечението на инсулт по нова технология на болницата са разпределени 0 клинични пътеки за цялата година, а за януари има 4 такива случая, за февруари – 5.

За да успокои лекарите, Надзорният съвет на Здравната каса обеща да коригират прогнозните бюджети на големите софийски болници, включително „Света Анна”. Директорът на касата Пламен Цеков съобщи също, че всичко изхарчено над прогнозираните обеми за януари, вече е изплатено на болниците.

Недоволството в гилдията доведе днес до национален протест в цялата страна. В протеста се включиха и общопрактикуващи лекари, въпреки обещанията от касата да върнат старите лимити при направленията.

От лекарския съюз продължават да настояват за оставката на Пламен Цеков, докато всичките им искания не бъдат удовлетворени.

„Аз не виждам причина това да го направя. Ние чуваме само едната страна и приемаме априори, че са 100% прави”, беше неговият отговор. В ефира на Нова ТВ Пламен Цеков покани медиците на среща следваща седмица, по време на която да бъде обсъдена и разяснена новата методика.

Протести на лекари имаше днес в десетки градове в страната. Над 100 медици протестираха във Варна, като поискаха оставки и обвиниха касата, че се държи като монополист.