В Лом на места до преливане на реката остава по-малко от метър

Опасност от рязко повишаване на нивото на река Дунав в началото на българския участък се очаква днес. За това предупредиха от екоминистерстовто, като се позоваха на информация от румънската страна. Само за почивните дни нивото на реката във Видин и Лом се повиши с над метър и половина. Според прогнозата на властите, нивото на водата при Видин може да надвиши границата за опасност от наводнения.

 

В Лом на места до преливане на реката остава по-малко от метър. Къщите до кейовата стена са едни от най-застрашените от наводнение.

 

Засега няма опасност от наводнение”, съобщи за Новините на Нова заместник-областния управител на Видин Любомир Низамов.

 

„Тук е много страшно, аз не виждам някой да е взел мерки да слага чували. Може би още няма сигнали в Гражданска защита, че ще има такова високо ниво на реката”, коментира Красимира Томова.
Хората от Видин също са притеснени.

 

От областна администрация – Видин съобщиха, че дигите в областта са под постоянно наблюдение. Има готовност при необходимост екипите на Напоителни системи да изпомпват придошлата вода.

 

„Нямаме никакви сигнали досега от населени места да има скъсани диги, всичко е спокойно, всичко е нормално. Дигите се подържат в много добро състояние и няма да има проблеми и тази година”, каза Християн Кирилов от "Пожарна безопасност и защита на населението" във  Видин.

 

При ниво 840 сантиметра при Видин, се очаква да бъде затворен и пътя Видин – Лом при село Арчар