Социалистите питат главния прокурор за разследване срещу бившия земеделски министър

Червен огън срещу бившия земеделски министър Мирослав Найденов - от БСП се обърнаха с въпроси към главния прокурор Сотир Цацаров. Съдържанието на питанията намеква, че Софийската градска прокуратура разследва Найденов по сигнал на ДАНС.

 

От „Позитано” избраха да изнесат информацията, която имат под формата на въпроси, за да избегнат обвинения. Социалистите насочили въпросите си към главния прокурор, защото  той трябвало да знае за досъдебно производство срещу Мирослав Найденов, заведено от Софийската градска прокуратура в три направления: Организирана престъпна група за търговия с влияние. Второто – оказване на натиск от висши служители на МЗХ и депутати от Парламентарната група на ГЕРБ при обществена поръчка за 17 млн. лева евро пари. Третото направление – предлагане на подкуп.

 

Подкупът бил предложен от самия Мирослав Найденов, става ясно от въпросите на БСП. От тях също така разбираме, че в евентуалните престъпления са участвали и служители на Държавен фонд „Земеделие”, а длъжностни лица вече били свидетелствали срещу Найденов. Имало и защитени свидетели, които са документирали разговори с бившия земеделски министър.

 

Социалистите питат Сотир Цацаров и дали висш политик е оказвал натиск върху наблюдаващия прокурор по това досъдебно производство.

 

„Тук е необходимо и да зададем въпроса дали бившият премиер е знаел за разследването на ДАНС срещу неговия министър”, добави Мая Манолова.

 

БСП изискаха отговор от главния прокурор в срок, по-кратък от този, който му дава законът. По думите на Сергей Станишев: „Съвсем конкретни въпроси се поставят, на които прокуратурата може да отговори в рамките на една седмица!”

 

Нова ТВ потърси за коментар и самия Мирослав Найденов, който отрече да  е бил разпитван и да знае за подобна проверка срещу него. Бившият земеделски министър увери, че няма от какво да се притеснява, а твърденията на червените, определи като част от предизборната им кампания.

 

„Каквото и да има като сигнал, има институции. И институциите трябва да го проверят това нещо, аз лично нямам абсолютно никакво притеснение, нито да отговоря на тези въпроси, нито ако някога, по някакъв начин бъда викан да отговарям и да бъда разпитван. До момента, за тяхно голямо съжаление, не съм”, каза Найденов и заяви, че е с чиста съвест. „И аз затова казах – ако има проверки, в интерес на самия проверяван е те да завършат своевременно”.