Приятелите му се съмняват във версията за самоубийство и искат публичност на записите

Записите от видеокамерите със самозапалването на Пламен Горанов от Варна са автентични. Това показва експертизата, назначена от прокуратурата в града. Приятелите на Горанов, обаче се съмняват във версията за самоубийство и искат публичност на записите. От прокуратурата уточниха, че като заинтересована страна по делото, единствено близките могат да изискат да видят записите.

 

Експертизата е изготвена във Варна, а по делото няма каквито и да било данни, че може да става дума за убийство, твърдят прокурорите.

 

„Касае се за цифров запис, който е изследван и в случай, че има някакво заличаване на части от него или преправяния, според експертизата, винаги биха останали следи за това. Няма такива”, коментира Десислава Йотова, говорител на Районна прокуратура.

 

„Остават обаче неизвестните – какво точно се е случило на 20-ти сутринта и как се е стигнало до резултата, който всички знаем, колко време на практика никой не се е намесил, защо не се е намесил никой и какво на практика има още да се види от самите записи”, каза Николай Тодоров.

 

Приятелите на Пламен Горанов изпратиха отворено писмо до главния прокурор на държавата, до полицията, районната прокуратура и общината с искане записите от двете видеокамери, показващи как Пламен изгаря, да бъдат показани на специална комисия. В нея да има експерти, журналисти и близки на починалия.

 

„В последствие започнаха да се появяват прекалено много коментари, прекалено много страхове. Хора, които са видели нещо, но не искат да кажат. Хора, които са говорили, а след това казват – не знам. Това ни кара да се съмняваме кой е действал и кой е бездействал в случая с Пламен”, сподели Радостина Петрова.

 

„Всички лица, които сме установили до момента, че са имали контакт с господин Горанов, са разпитани, като включително са изискани разпечатки от мобилни оператори относно разговорите, които той е водил от мобилния си телефон. Установени са лицата, с които последно е разговарял и те също са разпитани”, каза още Йотова.

 

Магистратите посочват, че приятелите на Пламен по закон нямат право на достъп до материалите по делото. Те пък смятат, че случаят е прецедент.

 

„Ние не искаме да шокираме обществеността, показвайки по медиите как Пламен гори. Ние искаме хора, на които обществото да има доверие, да видят тези записи и те после да дадат изявление. Все още вярваме на прокуратурата. Вярваме, че тя е институцията, но има и съмнения в нас и мисля, че сме прави, защото на всички институции в България рейтинга на доверие е много нисък”, каза Албена Делистоянова.

 

„Ако до края на седмицата нямаме адекватен отговор, след изпратеното писмо на 25-ти март, ще започнем подписка сред обществото, с която ще допълним обществения интерес и сме убедени и сигурни, че хората, които желаят яснота по въпроса, не са малко”, закани се Николай-Тодоров.