В Раковски и близките до него села живеят близо половината българи с римокатолическо вероизповедание

Католическата общност в България отбелязва на 31 март един от най-светлите християнски празници Великден. В Раковски и близките до него села живеят близо половината българи с римокатолическо вероизповедание. Те са над 50 хиляди души. Хиляди богомолци се стекоха в най-голямата католическа катедрала в Раковски, за да присъстват на празничната меса.


Католическата църква в Раковски се оказа тясна да побере хилядите вярващи, дошли на Великденската литургия. Всеки влизаше в храма задължително с яйца, козунаци и сол. След като храната бъде богословена, я отнасят обратно вкъщи. Католиците тук казват, че за разлика от друг път, този Великден за тях е по-специален.  


В Раковски живеят над 20 хиляди католици. Подготовката за празника във всяка къща е започнала още от четвъртък, когато се боядисват първите яйца за църквата. Венета е омъжена за испанец. Заедно с Мануел, който също е католик, посрещат Великден в България. И като домакиня от рано сутринта се е захванала с приготвянето на празничната трапеза.


Преди обаче да седнат на масата, се пали свещ, с която в полунощ са донесли от църквата частица от пасхалния огън. По традиция в дома на Венета на този ден винаги канят семейства, които са източноправославни, за да споделят и с тях Великденския празник .


Подробности ще намерите във видеото.


Репортер: Благой Бекриев