Искането депозираха от Гражданската квота към Обществения съвет за енергетика

Гражданската квота към Обществения съвет за енергетика ще напусне днешното заседание, ако от Съвета не бъде изключен зам.-министър Божан Стоянов, за когото се предположи, че е имал принадлежност към Държавна сигурност, предаде БГНЕС.

 

От името на гражданите беше внесена декларация, в която е записано: "Отказваме да участваме в Обществения съвет, ако в него от страна на МИЕТ присъства г-н Божан Стоянов, зам.-министър."

 

Оставката на зам.-енергийния министър Божан Стоянов поискаха от Демократична гражданска инициатива (ДГИ) – Движение за граждански контрол. Те връчиха исканията си на министър Асен Василев преди началото на второто заседание на Обществения съвет по енергетика към МИЕТ.

 

Припомняме ви, че само ден по-рано министър-председателят Марин Райков заяви на извънредна пресконференция, че заместник-министърът на икономиката Божан Стоянов е проверяван през 2008 г. и не е установена съпричастност към Държавна сигурност. Изявлението дойде, след като на 10 април Комисията по досиетата излезе с информация, че Стоянов е бил агент с псевдоним „Младенов”.