Юлиан Попов засега няма да придвижва плана за управление на Пирин

В понеделник природозащитници организират протест срещу застрояването на Пирин. Причината за недоволството им е, че министърът на околната среда и водите Юлиан Попов обсъжда с колегите си в Министерския съвет предложението на Община Банско за промяна в плана за управление на планината. 


Тази седмица и Сметната палата направи заключения за концесията на ски зона Банско.
Междувременно от думите на министър Попов стана ясно, че гневът на природозащитниците към него може би ще се окаже излишен, тъй като той не възнамерява да придвижва предложението на Община Банско на всяка цена. Напротив - има условия, при които би се отказал.


В интервю за предаването „Събуди се” министърът потвърди, че няма намерение да придвижва плана, преди той да е подложен на широко обществено обсъждане.


Планините у нас не са експлоатирани по най-добрия начин. Ние нямаме нито написана стратегия, нито споделено виждане по въпроса”, категоричен бе Попов.


По отношение на санирането на старите сгради, той заяви, че хората изобщо не би трябвало да се замислят дали да обновят жилищата си като ги направят енергийно ефективни.


Напълно реално е всички нови сгради до 2020 г. да бъдат с почти нулево енергийно потребление”, каза още министърът.


Целия разговор на Рада Богданова с Юлиан Попов гледайте във видеото.