Всеки трябва да поеме част от негатива в системата, не само потребителя

С евродирективи, подадени оставки и неразбиране към обществените нагласи обясни икономическият министър Асен Василев персоналните промени, които поде в енергетиката.

 

Имаме донякъде неразбиране към обществото от страна на някои колеги относно заявените искания за увеличение на цените”, отбеляза в студиото на „Дикoff” в коментар на своеобразната чистка, която включи и смяна на ръководството на АЕЦ „Козлодуй”. Рокадите се налагат от необходимостта всички държавни дружества да се управляват от професионалисти, назначени с конкурси, смята представителят на служебното правителство. „Идеята не е ‘Дайте да сменим всички!’, а занапред да тръгнем с ясни правила и критерии за управление на държавните дружества. Това не трябва да са политически назначения.”

 

Промените в управлението на ядрената централа се коренят и в доклад на гражданската квота за ‘Козлодуй’, посочи Василев и увери, че новото ръководство ще дойде с конкурс. Енергийният министър призна, че в доклада има много констатации, една от които и тази за фирма, спечелила конкурс за обществена поръчка с цена, три пъти по-висока от тази на следващия участник.

 

„Има много неща, които са се случвали или не са се случвали – компетентните органи, които говорят в минало време трябва да си свършат работата. Ние мислим за това как да си структурираме оттук нататък енергетиката”, заяви харвардският възпитаник. „Ако запазим системата така и всеки иска да си вземе парите, като възвращаемост – крайният клиент трябва да поеме целия негатив от това, че работата не е свършена. Трябва да видим какво може да се направи така, че системата да не остане в този вид, който я взриви и всеки от участниците да поеме част от този негатив.”

 

Василев коментира и други горещи енергийни теми като тази за енергията от когенерация, чиито производители били „субсидирани от целия български народ”. А при зелената енергия препоръча да вземем пример от „Румъния, където има борса и на нея играят всички производители със сертификати, а не както е у нас да се изкупува всичко по тарифа”.

 

„Силно се надявам, че след около месец ще имаме ясен план къде структурно да се пипне, за да избегнем това, което искат производителите - да се вдигне цената от 1 юли”, каза още министър Василев. По думите му има достатъчно резерви в системата да задържим цената на съществуващите нива.

 

Служебният икономически министър отрече да има договорка с търговските вериги за цените на хранителните продукти за празниците. „Отправих само човешки апел към търговците и производителите да не разваляме този Великден на българите”.

 

Асен Василев коментира и скандала с орязаната карта от рекламния клип на България с думите „недоглеждане и некомпетентност”, а рекламата на страната ни като „гейдестинация на фона на Рилския манастир” нарече „безвкусна”.

 

Колкото повече обръщаш внимание на калта, толкова повече се цапаш”, категоричен е служебният министър на икономиката, енергетиката и туризма, който няма намерение да се впечатлява от започналите компроматни изстрели по негов адрес.