Така досъдебното производство срещу него остава блокирано

Досъдебното производство срещу Цветан Цветанов остава блокирано, защото той няма да се откаже от имунитета си преди изборите. Това обяви бившият вътрешен министър по повод изводите на прокуратурата, че именно Цветанов е виновен за подслушването на бизнесмени и политици, включително министри и президента.

 

Когато избухна скандалът с незаконните СРС-та в МВР, Цветан Цветанов публично заяви, че ще се оттегли от политиката, ако се докаже, че е извършил нарушение на закона в тази посока. 

 

Сега заяви, че твърденията на прокуратурата са само предположения. 

 

„Когато приключат изборите и когато се внесат събраните доказателства, ще мога да преценя на база на това, което е събрано и ще предприема действия, които да отговарят на обществените очаквания”, заяви Цветанов. Той каза още, че ще се откаже от имунитета си когато приключат изборите.

 

Прокуратурата не може да повдигне обвинения на Цветанов, нито да продължи досъдебното производство, докато имунитетът му не бъде свален. 

 

„Винаги съм се ръководил от закона, всяко разрешение, което съм подписвал, то е след надлежно искане от заявител, прокурор или оперативна служба, с разрешение от съдия и тогава е идвало за подпис при вътрешния министър”, заяви Цветанов.

 

Държавното обвинение обаче смята, че има достатъчно доказателства, че бившият вътрешен министър съзнателно е допуснал неговите подчинени да извършват нарушения на закона, както и че е злоупотребил с властта си.

 

„Никога не съм разпореждал незаконни СРС-та, защото сами разбирате, че няма как да се случи в условията, в които работи системата и при възможността да бъде осъществен парламентарен контрол, което беше поискано от ГЕРБ”, допълни Цветанов.

 

На четирима висши служители на службата за подслушване на МВР са повдигнати обвинения за престъпления по служба, за съставяне на документ с невярно съдържание и за това, че един от тях умишлено е изтрил записи, направени със специализирана техника  за подслушване. 

 

Пред журналисти в Шумен бившият премиер Бойко Борисов заяви, че категорично подкрепя Цветан Цветанов. 

Очаквайте още коментари от него за скандалите, които тресат държавата - Борисов ще седне на горещия стол пред Кеворк Кеворкян. Той ще е специалния гост в предаването „Всяка неделя”  и ще отговаря на въпросите не само на водещия, но и на зрители.