Събрал ги е електротехник по професия, шивач по призвание

Колекция кандидатства за рекордите на „Гинес” - 117 шевни машини е събрал в колекция бившият шеф на Енергоснабдяване в град Златарица. Машините са произведени през 19 и 20 век и всички, с изключение на една, работят. Повечето от тях са немски, австрийски и съветски. В колекцията дори има машина, която носи името на Хитлер.

 

Електротехник  по професия, но шивач по призвание, това е 67-годишният Иван Вачков от Златарица. По занаята го запалили дядо му и майка му, а баща му го научил да ремонтира шевни машини още докато бил 5 - 6 клас и страстта се разгоряла с пълна сила.

 

Малко повече от 40 години събирал колекцията си Иван Вачков. „Цигари не пуша и от икономийката купувам една машина или две... Напълнил съм къщата, у дома са вдигнали вече ръце от тези машини и най-после им се намери тук щастието да ги подредя, да ги представя на България и на света”, разказва колекционерът.  

 

Най-старата машина в колекцията на Иван Вачков е немска, произведена е през 1893 г. и все още работи. Всъщност на всяка от машините, с изключение на една, и сега може да се ушие каква да е дреха, но най-любима на колекционера е машината на майка му. Казва, че на нея понякога за удоволствие шие панталони на приятели.  

 

Интересни подробности за колекцията от шевни машини ще научите от видеото.

 

Репортер: Йовка Драганова