Те могат да бъдат загубени, тъй като са предвидени за рискови проекти, най-вече в сферата на образованието

Има опасност България да изгуби най-малко 200 милиона лева по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси”. За това алармира министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов. Търсят се варианти част от рисковите проекти да бъдат спрени, а парите да бъдат пренасочени към други, по-перспективни.

 

До края на годината България трябва да отчете близо 425 милиона лева по програмата за развитие на човешките ресурси. Според Хасан Адемов близо половината от тях могат да бъдат изгубени, тъй като са предвидени за рискови проекти, най-вече в сферата на образованието.

 

“Една част от тези проекти няма как да изпълнят целите, които са поставени и от тази гледна точка ще искаме в рамките на различни приоритетни оси да бъдат прехвърлени средства към по-аткративните мерки, каквито мерки са свързани с например програмата "Личен асистент", свързани са с мерките за заетост”, коментира Хасан Адемов, министър на труда и социалната  политика.

 

За да не изгубим парите, предстои България да поиска от Европейската комисия средствата да бъдат пренасочени към по-перспективни сфери. А причината за неусвояването на парите по рисковите проекти е липсата на кадри.

 

„Липсата на административен капацитет и на достатъчно настоятелност и квалификация на хората, които управляват тези проекти. Има и проблеми с обществените поръчки. Очертава се сега като рисково състояние на рискова ос 3 и 4 в Министерството на образованието. Ако до края на годината не заработят мерките, които сме ги предприели, при всички положения се очертава една загуба от 200 млн. лева”, добави още той.

 

Правителството подготвя стабилизиращ пакет мерки, който да обхване рисковите групи. Сред тях са увеличаването на помощите за първокласници от 150 на 300 лева и увеличаване на обхвата на хората, които получават помощи за отопление.

 

Репортер: Димитър Иванов