Сред най-честите ефекти от пушенето са белодробни увреждания, сърдечно-съдови и онкологични болести

Всяка година около 6  милиона души в света умират, заради вредите от тютюнопушенето. Това отчитат от Световната здравна организация в Деня за борба с цигарения дим. Според лекарите, пушенето остава основен рисков фактор за повече от 25 тежки заболявания.

 

Нередовното палене на цигара и дори пасивното пушене могат сериозно да навредят на здравето ни, напомнят лекарите. Това отчитат и специалистите, които днес участваха в акции за безплатно измерване на дишането. Сред желаещите да проверят белите си дробове беше и Росица, която пуши от около 10 години.

 

Въпреки че изследването й не показа сериозни проблеми с дишането, Росица вече се оплаква, че цигарите започват да вредят на здравето й.

 

„На кожата, на дишането. Нямам никакъв кислород в дробовете. Усещам се отпаднала, недостатъчно енергична”, коментира Росица Георгиева. 

 

Лекарите предупреждават – сред най-честите ефекти от тютюнопушенето са белодробни увреждания, сърдечно-съдови и онкологични болести. Рисковете за пасивните пушачи могат да са още по-сериозни.

 

Междувременно днес се организираха серия от протестни акции срещу идеите за отмяна на пълната забрана за пушене на закрито