Детето е настанено в приемно семейство от един месец

Петгодишният Цецко от Враца, който беше оставен да живее от майка си на терасата, вече се чувства добре психически и физически. 

 

От месец момченцето е настанено в приемно семейство в Монтана, след като преди време заради измръзване се наложи да бъдат ампутирани пръсти на краката му.

 

Сега детето е жизнено, усмихнато и видимо вече е забравило преживения ужас. Първите десет дни след настаняването в новия му дом приемната му майка описва като най-трудни.

 

 „Съвсем в началото всички си мислехме, че той ще бъде едно неадекватно дете поради признаците, които показваше. Беше много груб, не контактуваше с хората, проявяваше агресия към всеки, имаше едно истерично поведение, беше нещо ужасяващо, но за десет дни стана чудо в живота му”, разказа Горица Борисова.

 

Най-големите трудности, с които се сблъскало приемното семейство били страхът и агресията в поведението на Цецко. За преодоляването им помагали, както социалните работници, така и двете деца и съпругът на Горица. Най-важното за тях било детето да се почувства на сигурно място. И резултатите от усилията на всички не закъсняват.

 

„Престана да обижда хората, започна да говори постоянно, иска да показва какво ново е научил и какво е направил. За кратък период от време ние показахме, че с любов човек може да постигне абсолютно всичко”, заяви Горица Борисова.

 

Дори възстановяването от операцията на краката му преминало бързо и без усложнения, а вече тича и играе като всяко дете.

 

Цецко скоро ще бъде още по-щастлив, защото при него ще дойде да живее и най-малката му сестричка. 

 

Другите две момичета също са настанени в приемно семейства в Монтана. А биологичната им майка все още не ги е потърсила.

 

Репортер: Биляна Борисова