Министерският съвет проведе първо заседание в новия състав

Премиерът Пламен Орешарски обяви, че през това лятото „за съжаление” кабинетът му няма да излиза в отпуск накуп. Всеки от министрите ще получи поне по седмица почивка, но „няма да излизаме в пакет”, обяви министър-председателят на пресконференция. По думите му това ще позволи на Министерския съвет да не прекъсва работа.  

 

Освен че вдигнаха майчинските, на първото си заседание министрите са обсъдили фискалната политика, но конкретни решения не са били приети. На брифинга след правителственото заседание Орешарски не пропусна да отбележи, че ситуацията в страната никога не е била толкова зле.

 

„Не говоря само за цифри, а за състоянието на бизнес климата, отчаянието на гражданите”, каза Пламен Орешарски и припомни ангажимента си да уведоми обществото за фактическото състояние „без пропагандни” елементи. „Не бих си позволявал да правя пропаганда от цифрите, нито без цифри”, увери премиерът.

 

Министрите от правителството, което се ползва с парламентарната подкрепа на социалистите и ДПС, ще хвърлят най-много усилия във възстановяването на бизнес климата и насърчаване на инвестициите. Според Орешарски всички други инструменти давали временен ефект, а в краткосрочен план правителството може само „да преразпределя по-справедливо”.