Само у нас осигурените покриват над 50% от цената на лекарствата, разкри доклад

Мрачна картина на родното здравеопазване с негативни тенденции в няколко направления рисува годишният доклад на икономическото развитие на България на Института за икономически изследвания към БАН. Последното му издание акцентира върху анализа на състоянието и политиката в здравната сфера и беше представено от директора на института проф. д-р Митко Димитров и анализатора проф. д-р Петко Салчев.

 

Една от водещите констатациите на авторите е, че българите плащат от джоба си все по-голям дял от своите здравни разходи, а държавата прехвърля върху пациентите и здравните заведения все повече свои отговорности.

 

В анализа се посочва, че делът на частните разходи за здравеопазване непрекъснато нараства в последните години и е достигнал 48 – 49% от общите. Към тях могат да се добавят и покриваните директно от гражданите разходи за лекарства и други медицински продукти. Тук държавата отговаря за по-малко от 40% от сметката. Оказва се, че България е единствената страна в ЕС, в която пациентите плащат повече от половината от стойността на медикаментите за своето лечение.

 

Икономистите на БАН критикуват държавата за това, че натоварва със своите ангажименти Здравната каса, докато в същото време намаляват средствата за превенция и профилактика. Това засилва допълнително натиска върху болниците, за което допринася и неуредената доболнична помощ, смятат експертите.

 

На този фон заболеваемостта и смъртността у нас се увеличават, а заради недостиг на средства и капацитет системата на българското здравеопазване остава неспособна да се справи с демографските предизвикателства, които я очакват. Към това се добавя и засилващият се дефицит на квалифицирани кадри, съпътстван с диспропорция в регионален мащаб, съчетана с отдръпване като цяло от медицинската професия.