„Ще стимулираме износа, като премахнем пречките", обяснява Еленко Божков от ДКЕВР

До края на седмицата ще имаме нова методика за цените на тока. Това обяви новото ръководство на енергийния регулатор. Припомняме, след оставки миналата седмица, комисията, която определя тарифите, вече е с нови членове и нов председател - Анжела Тонева.

 

Екипът обяви, че си поставя за цел да отпуши износа на електроенергия и да затегне редиците в администрацията на регулатора. Но не обеща да изпълни волята на правителството и да не вдига цената на тока.


„Не бих могла да се ангажирам с това цената да бъде такава, каквато иска да бъде правителстовото. С г-н Орешарски се видяхме, ни не си обещахме нищо. Амбицията им е не само новите цени да влязат в сила скоро, но и нови пазарни правила”, обясни Тонева.

 

„Ще се стремим да отворим възможностите за износ на електрическа енергия и по този начин да помогнем за излизането от колапса. Изнасяме около 100-150 мегавата и има транзит на електрическа енергия около 250 мегавата - 1,5 милиарда киловата от началото на годината”, поясни Еленко Божков от ДКЕВР след заседанието на комисията.


По думите му ДКЕВР ще търси възможност да се изнася ток от страната ни до 5 милиарда киловатчаса. За целта обаче трябва да се премахнат някои пречки: „Има една такса „пренос”, която трябва да се преразгледа”, допълва още Еленко Божков.