Ако има извънредни избори, това ще е краят на БСП

С решението за избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС „върнахме на сцената ГЕРБ, които бяха в състояние на полуразпад”. Така коментира спорното назначение на депутата от ДПС за шеф на контраразузнаването бившият вътрешен министър Румен Петков, който вече призова за оставката на лидера на социалистите Сергей Станишев.

 

Ако Станишев бяга от властта, той влачи със себе си партията и трябва да бяга сам”, категоричен е Петков. „Ако днес не направим крачките да бъдем честни пред обществото, да покажем къде сме сгрешили… това е краят”.

 

В предаването "Всяка неделя" социалистът обвини президента на ПЕС в истинско падение по време на събрание с областните председатели на БСП, на което направил „изключително непочтени внушения” по негов адрес и по отношение на Георги Кадиев, който също призова за оставка на сегашното ръководство на левицата. По думите му „очевидно Станишев в майстор на задкулисните игри”.

 

Петков призова за свикване на Национален съвет на червените, на който партийното ръководство да обяви има ли група, която води тайни преговори, да отговори на въпроса защо в продължение на 20 дни правителството на Пламен Орешарски няма заместник-министри и областни управители.

 

„Мисля, че пред нас има една голяма задача – да бъде запазено правителство. Това е изключително трудно с оглед на нежеланието на Сергей Станишев да изпълни собствените си думи, че е знае как се носи отговорност”, каза още бившият министър от кабинета на Тройната коалиция. По думите му обаче лидерът на социалистите няма да има мъжеството да се оттегли.

 

Пламен Орешарски е изключително сериозен и почтен човек”, каза Петков. „За да издържи на натиска, той трябва да получи подкрепа. Далеч съм от мисълта, че той сам е измислил кандидатурата на Делян Пеевски за председател на ДАНС.

 

Падането на правителството ще бъде много лошо решение за България – означава да отблъснем инвеститорите, да нямаме стабилност. Трябва да се покаже воля за запазване не само на правителството, а и на страната”, заяви Румен Петков, според който ако има извънредни избори, това ще е краят на БСП.