ГЕРБ няма пръст в протестите, увери вторият в партията на Борисов

Бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов смята, че е жертва на сценарий, в който участват лидерът на социалистите Сергей Станишев, предложеният за шеф на ДАНС Делян Пеевски и главният прокурор Сотир Цацаров. Въпреки това твърди, че ГЕРБ нямат пръст в организирането на протестите, които избухнаха в знак на недоволство срещу избора на Пеевски за председател на държавната агенция.

 

В студиото на „Всяка неделя” Цветанов отбеляза, че периодът, в който беше информиран главният прокурор за сигнала за незаконно подслушване в МВР е съвпаднал с началото на предизборната кампания за 42-то НС. На два път зам.-председателят на ГЕРБ помолил прокуратурата да отложи привикванията му за след 13 май, но получил отказ.

 

Цветанов съчета действията на прокуратурата със случая с откритите бюлетини в Костинброд в един общ сценарий, зад който по думите му стоят Станишев, Пеевски и „за съжаление” главният обвинител на републиката Сотир Цацаров.

 

„Няма подслушвания, които да са правени в МВР в нарушение на закона… Никога не съм защитавал служител, който го е нарушавал”, категоричен беше за пореден път бившият вицепремиер.

 

В разговора Цветанов отхвърли обвиненията за своите амбиции към върха в ГЕРБ. „Това, което има между мен и лидера Борисов е най-големият капитал. Ние се познаваме от 2001 г. и сме минали през всички перипетии”, заяви той. По негова оценка напрежение в структурите на ГЕРБ няма, а решенията в партията се взимат по тяхно предложение.

 

Цветан Цветанов не пожела да коментира ренегатите като бившия народен представител от своята партия Емил Димитров и земеделския министър от кабинета „Борисов” Мирослав Найденов. Предположи обаче, че Найденов се е спазарил с прокуратурата да стане защитен свидетел срещу него заради собствените си дела.

 

Адвокатът на Цветанов по делото за подслушванията Менко Менков смята, че не само четиримата директори от СДОТО трябва да бъдат осъдени, за да може да се повдигне обвинение на неговия довереник, „но и тогава трябва да има необходимите доказателства за това”. Менков заяви, че е получил отказ за достъп до доказателствените материали по делото.

 

„Без доказателства не следва да се пристъпва към повдигане на обвинение”, смята юристът. По думите му защитата на Цветанов ще бъде изградена след внасянето на обвинителен акт – нещо, в което Менков се съмнява. „Защитата ще е лесна, ако има общ процес срещу Цветанов и директорите на СДОТО”, добави адвокатът. Подбудите и причините за повдигането на все пак някакво обвинение срещу Цветанов трябва да бъдат търсени извън правото, убеден е той.

 

Целия разговор с Цветан Цветанов и неговия адвокат можете да проследите във видеото.