Това е резултат от приетите на второ четене промени в Закона за енергетиката

Депутатите приеха на второ четене промените в Закона за енергетиката. Това означава, че се освобождава износът на ток и ще се стигне до намаляване цената на електроенергията за крайния потребител. Заедно с това в икономиката ни ще влязат до 1.5 млрд. лв. свежи пари.

 

Промените предвиждат държавният енергиен регулатор да състави нова методология, по която ще се определят цените на електроенергията. 


Новата схема включва отмяна на добавките, които сега повишават тарифата за износ на ток


Друга мярка предвижда да отпадне задължението на Националната електрическа компания (НЕК) да изкупува електроенергия от всички производители и да се даде възможност за купуване от най-евтините източници. Очаква се с промените цената на тока да падне с до 5%.


Все още не е ясно обаче откога могат да влязат в сила по-ниските тарифи. 


Междувременно индустриалните предприятия поискаха от президента Росен Плевнелиев да наложи вето върху промените с аргумента, че те ще доведат до сериозни сътресения и повишаване на разходите за производство на ток.


Управляващите обаче успокояват, че с този законопроект ще гарантираме финансовият поток да се възобнови и увеличи в системата на енергетиката. И най-важното – ще се гарантира работата на миньорите.