Изкуственото намаление на цените води до рискове за цялата система, смятат от бизнеса

Намаляването на цените на тока не трябва да се прави механично и за всички битови потребители, категорични са представителите на бизнеса. Изкуственото задържане или намаление на цените води до рискове за цялата система. Според председателят на Федерацията на индустриалните енергийни консуматори Константин Стаменов, очакването в системата да се влеят над 1 милиард лева е силно завишено.


Бизнеса застава зад икономически обоснованите решения като оптимизиране на разходите. Държавата, обаче,  трябва да намери баланс между тях и онези, които са чиста политика. В противен случай има риск след години цените шоково да скочат.


С намаляването на таксата за износа на ток, може да се стигне до изнасяне на евтиното електричество. Другото притеснение – онези които ще купуват български ток зад граница няма да плащат добавките, които се взимат от бизнеса тук. Големите предприятия плащат по 700 000 месечно. Така производството на която и да е стока у нас ще излиза много по-скъпо, отколкото на турския производител, купил наш ток.


Бизнесът иска да седнат на масата управляващите заедно със всички заинтересовани страни и да се търси решение за излизане от ситуацията.