Депутатите гласуваха единодушно „за” предложението

Пламен Цеков вече не е шеф на здравната каса. Парламентът единодушно гласува предсрочното му освобождаване от поста. Бившият вече шеф на ведомството беше обвинен в непрозрачност и злоупотреби. А здравният министър изказа притеснение, че е възможно Касата да няма пари, с които да се разплати с лечебните заведения. 

 

В последните дни оставката на Пламен Цеков поискаха от Българския лекарски съюз, пациентски организации, ресорното министерство и  надзорния съвет на Здравноосигурителната каса. 

 

Обвиненията продължиха и днес в пленарната зала, докато депутатите обсъждаха дали да го отстранят от поста предсрочно. Мотивът - непрозрачно управление на Касата

 

„Въведените методики буквално взривиха здравната система и изкараха на протести здравните работници в страната. Нарушено е нормалното функциониране на болничната и доболничната помощ”, каза Емил Райнов от „Коалиция за България”.

 

„Никой в държавата не знае как д-р Цеков харчи парите на здравноосигурените лица”, коментира Мая Манолова от левицата.

 

Въпреки аргументите на Цеков депутатите глаксуваха единодушно да го освободят от поста. Следващият управител на Здравната каса ще бъде назначен след изслушване в Народното събрание. Засега се спряга името на Румяна Тодорова, която вече е била на този пост.