Прокуратурата излезе с доклад за делата за корупция срещу висши длъжностни лица

Над стотина протестиращи се събраха пред сградата на Висшия съдебен съвет в София за четвърти пореден ден. Междувременно прокуратурата излезе с доклад за делата за корупция срещу висши длъжностни лица през последните пет години.

 

Протестиращите пред ВСС настояват за оставката на висшия магистрат Камен Ситнилски. В края на миналата седмица в медийното пространство бяха разпространени СРС-та, в които се предполага, че е оказван натиск върху прокурори при гласуването за членове на ВСС. По-късно от прокуратурата обявиха, че СРС-та са били законни и са използвани за друг висш магистрат.

 

Според доклад на Върховната касационна прокуратура делата за корупция срещу висши чиновници и полицейски служители се образуват кампанийно. Най-често това става след смяна на правителство или съответен министър. Анализът на „знаковите и корупционни дела” е в отговор на препоръка в последния мониторингов доклад на Европейската комисия за България.

 

От прокуратурата признават, че по много от т. нар. „провалени дела” за корупция, има съмнения дали магистратите са работили почтено и безпристрастно. Освен това тези дела в повечето случаи касаят влиятелни обществени личности и са подложени на политически и медиен натиск. От анализа става ясно, че корупционните престъпления са незначителен дял от общия брой на разкритите и наказани престъпления в страната ни. 

 

Репортер: Тина Ивайлова