В декларация синдикатът обвини Конституцията за опорочаването на прехода

България е в безпрецедентна политическа, парламентарна и правителствена криза, която неминуемо поражда и социална такава, отбелязват от КТ „Подкрепа” в декларация на Конфедеративния съвет на синдиката. Моралният дефицит на доверие и авторитет  в парламентарните политически сили е видим и непоправим в мандата на 42-то Народно събрание, посочват от профсъюза в разпространената до медиите позиция, в която политиците са наречени основни причинители на нестабилност, противопоставяне на обществени групи и чувството на безизходица.

 

Синдикалистите смятат, че целият преход е опорочен заради действащата Конституция и призовават президента да отправи искане до парламента за свикване на Велико народно събрание. От „Подкрепа” припомнят, че има действащ закон за избор на извънреден законодателен орган, който отразява някои от основните искания на протестиращите, включително за мажоритарен вот и издигане на независими кандидати от инициативни комитети. В профсъюза отхвърлят аргументите, че Великото народно събрание е скъпо удоволствие.

 

С декларацията Конфедеративният съвет на КТ „Подкрепа” задължава Изпълнителния съвет на синдиката да проведе консултации с членовете на конфедерацията и граждански организации и да подготви пакет от конкретни предложения. Профсъюзните лидери предупреждават, че ако българските институции и парламентарно представените партии не разгледат исканията им и не предложат разумно решение, синдикатът може да предприеме действия за организиране и провеждане на общонационална  политическа  стачка.