Причината за гнева им е, че и през следващите 7 години няма да получат евросубсидии

И тютюнопроизводителите излизат на протест. Те се заканиха в четвъртък да блокират Министерството на земеделието и граничните пунктове с Турция, Гърция и  „Дунав мост” край Русе.


Причината за гнева им е, че и през следващите 7 години няма да получат европейски субсидии за отглеждане на продукцията си. Фермерите обвиниха управляващите, че не са защитили интересите им и обявиха, че това може да се окаже пагубно за близо 200 000 души, заети в производството на тютюн у нас.


Въпреки че трябва да започне брането на тютюна „първа” ръка, Живко Георгиев ще загърби работата на полето, за да се включи в протеста. Дори и част от реколтата му да се похаби, стопанинът е кагегоричен, че най-голямата му грижа днес е да защити поминъка си.


„Ако ги няма тези европейски субсидии, този бранш няма да го има, много семейства се изхранват от този тютюн, няма ли ги тия европейски субсидии, приключваме”, котегоричен е Живко Георгиев от с. Иширково, Силистренско.


Според 60-годишният Сюлейман, липсата на допълнителни пари от Европа ще обрече на глад него и семейството му.


Без подпомагане стопаните са категорични, че няма да оцелеят на пазара, нито да са  конкурентни на колегите си от останалите 14 страни, в които се отглежда тютюн.  


Освен че се надяват Европа да ги чуе, протестиращите ще настояват и виновните за настоящата ситуация да понесат отговорността си.

 

От Министерството на земеделието обясниха, че ограничението не засяга само България, а и всички останали страни членки на Евросъюза.


Като основна причина за това, европейските институции посочват борбата с тютюнопушенето. От земеделското министерство обещаха да компенсират производителите с националните доплащания.
 

Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Анелия Петрова