Заключението идва от руско разследване

Бунтовниците в Сирия са използвали химическо оръжие. До това заключение стигна разследване на Русия.

 

Според руския пратеник в ООН всички проби са събрани на място, за разлика от американските и френските разследвания за употреба на химическо оръжие.

 

Руснаците са пратили екип на мястото край Алепо, където на 19 март имаше химическа атака. Разследването им е показало, че зарядите с отровния газ зарин най-вероятно са дошли откъм позициите на бунтовниците. Бойното отровно вещество предизвика смъртта на 26 души и накара правителството и бунтовниците да се обвиняват взаимно в употребата на оръжия за масово поразяване.

 

Пробите бяха анализирани от руска лаборатория, сертифицирана от Организацията за забрана на химическите оръжия. Била е изстреляна неуправляема ракета „Башаир-3”. Тя е била насочена към позициите на правителствените войски. 16 от убитите са войници. Анализът на зарина показва, че той не е промишлено производство. Липсата на химически стабилизатори подсказва за скорошно производство”, обясни представителят на Москва в ООН Виталий Чуркин.

 

По-рано американските тайни служби обвиниха режима в Сирия в употребата на химическо оръжие. Тази употреба послужи като повод на Вашингтон да увеличи помощта, която оказва на бунтовниците. Виталий Чуркин обяви, че ще запознае генералния секретар на ООН Бан Ки-мун с руското разследване.