Все още не се знае кога ще бъдат изборите за нов митрополит в епархията

Светият Синод се събра в сряда на спешно заседание, след като внезапно почина Варненският митрополит Кирил. Висшите духовници трябва да назначат наместник на Варненската и Великопреславска епархия. 

 

Варненската епархия ще бъде поета временно от Врачанския митрополит Калиник. Все още обаче не се знае кога ще бъдат изборите в епархията. Това ще се уточнява допълнително. 

 

Във Варна стотици хора отидоха да кажат последно „Сбогом” на владиката. В храма денят започна със сълзи. Служителите също си спомниха с добро за митрополит Кирил. В четвъртък всички, които почитаха владиката, ще се простят с него. 

 

Междувременно, пред Светия Синод стои въпросът за избора на неговия наследник. „Ще бъде изчакан вероятно 40-дневния траур и тогава ще очакваме датата за избор на нов митрополит”, каза Сливенският митрополит Йоаникий. 

 

Всички епископи в Българската православна църква в момента, които отговарят на условията, на устава на БПЦ са реални кандидати за варненски митрополит. „Разбира се, тук, във Варна, ще има епархийски избори, от първите двама БПЦ ще се избере следващият митрополит”, добави още той. 

 

Сред условията, на които трябва да отговарят епископите, за да станат митрополити, е поне 10 години да са служили на Клира и да са на възраст между 35 и 70 години. 

 

Разследващите, които проверяват всички факти и обстоятелства около смъртта на митрополит Кирил, са изискали справка за температурата на морската вода и за евентуални подводни течения. Предстои да бъде направена и съдебно-медицинска експертиза.

 

Повече по темата гледайте във видеото.