Пряка връзка помежду им не може да бъде търсена, категорични са сеизмолозите

Поредица от леки трусове имаше през изминалото денонощие в няколко населени места в страната, съобщиха от Европейския сеизмологичен център. 

 

Край Благоевград тази сутрин малко преди 09:00 часа, според Българската академия на науките, е имало земетресение с магнитуд 2,6 по Рихтер, а дълбочината му е била 2 км. 

 

Снощи  беше регистрирано и друго земетресение с магнитуд 3,2 в района на генерал Тошево, Ямболско. Четири минути по-късно е имало и слабо земетресение и в района на Тополовград.

 

Учените наричат случилото се през последните 48 часа "рой от земетресения". Тези трусове, освен че са близки по време, са и с относително близки по сила магнитуди. 

 

Последният подобен случай на бързо повтарящи се леки трусове е бил в началото на 90-те, в района на Рила.

 

Слабите трусове, които не са отшумели, са в района на Тополовград, който е активен от няколко месеца, и в долината на река Струма, в Югозападна България, принципно смятан за най-активният сеизмично район на страната ни. За разлика от там, районът на Перник е относително спокоен. 

 

Пряка връзка между случилите се сега земетресения не може да бъде търсена, категорични са сеизмолозите. 

 

От Института по сеизмология отчитат, че трусовете са слаби и относително на много голяма дълбочина, така че реална опасност от разрушения или други щети няма.