Посланиците на двете държави призовават гражданското общество да бъде чуто

Германия и Франция показаха, че наблюдават с изключително внимание настоящата ситуация в България. През седмицата посланиците им у нас излязоха с общо становище. 


„Събуди се” обобщи най-важното, което заявиха Матиас Хьопфнер и Филип Отие.

    
В своята обща позиция Негово Превъзходителство Матиас Хьопфнер и Негово Превъзходителство Филип Отие апелират към отказ от олигархичния модел. Заявяват загриженост относно проникването на частни интереси в публичната сфера: 


"Необходимостта да се назначават на публични длъжности безспорни личности - компетентни, които поставят общественото благо над личните си цели и са в състояние да устояват на натиск  е очевиден факт в демократичните страни."


Колкото до гражданското общество, призивът е то да бъде чуто:


"Едно активно, силно, модерно гражданско общество, което вярва в своята страна и се пита какво може да направи за нея, е всъщност основен стълб на всяка демокрация." 


Посланиците изразяват подкрепа и за президента Росен Плевнелиев: "Държим да приветстваме решителността на президента Плевнелиев да запази неразривната свързаност на България с европейските ценности и правовата държава и да настоява за прозрачност, за морал и етика."


Посланиците посочват парламента като естественото място за водене на политически дебат, което предполага всички избрани политически партии да участват в този дебат.


"Проявата на екстремизъм и изпълнените с нетърпимост и ксенофобия изказвания, призивите към расова, етническа или религиозна омраза и към насилие, провокациите и нарушенията на обществения ред са недопустими, особено в рамките на държава-членка на Европейския съюз", се казва още в общото писмо на двамата посланици.


В края на писмото си, представителите на Германия и Франция подчертават, че доброто управление на България е в интерес не само на всички българи, но и на всички европейци в качеството им на данъкоплатци. Напомнят също така, че около 40% от отпуснатите на България европейски фондове идват именно от немските и френските данъкоплатци.