Вътрешният министър заяви подкрепа за концепциите на Писанчев и Недялков

Икономически и финансови заплахи изведоха на преден план по време на изслушването си в парламента двамата кандидати да оглавят Държавна агенция „Национална сигурност”. Според Владимир Писанчев икономическата криза представлява основен риск и заплаха за сигурността на страната. По думите му тя намалява потенциала на държавата да упражнява функциите си и забавя икономическия растеж на България.

 

„Тези рискове изискват насочване на ресурса на ДАНС в посока на разследване на икономическите престъпления и корупцията, като се обръща особено внимание на ДДС измамите, акцизните стоки, изпирането на пари, контрабандата, отклоняването на евросредства, данъчните измами”, заяви Писанчев, цитиран от БГНЕС.

 

На изслушването си временно оглавяващият контраразузнаването посочи, че корупцията и организираната престъпност са взаимно свързани и създават верига, която е в ущърб на националната сигурност.

 

„Създадените съвместни екипи ще трябва да се насочат точно към решаването на тези проблеми. Агенцията трябва да организира така своята работа, че да предвижда кризите и да се запази националният интерес”, добави Владимир Писанчев.

 

За втория кандидат за поста Недялко Недялков приоритет на ДАНС трябва да бъде противодействието на лица и организации, насочени към отслабване или източване на средства от държавния бюджет. В изложението си Недялков обърна внимание на противодействието на производството и трафика на наркотици, контраразузнавателната дейност, глобалните заплахи на тероризма.

 

От думите му стана ясно, че предстои да бъде създадена междуведомствена структура, която трябва да разработи план за действие в сферата на борбата с киберпрестъпността.

 

„Необходимо е да се подобри и координацията с другите държавни служби и ведомства, с НСО и звеното за военна информация, както и връзката с прокуратурата. Присъединяването на ГДБОП към агенцията трябва да стане при ясно разграничаване на службите от контраразузнаването”, подчерта Недялков.

 

Вътрешният министър, който присъства на изслушването на кандидатите заяви подкрепа и за двамата и каза, че застава зад концепциите им.