Приличал на „полупостроена магистрала с прерязана лента”, според министър Стоянович

Откриването на Националния музеен комплекс, наричан още "Българския Лувър", се отлага. Вместо в края на август, както възнамеряваше предишното правителство, той ще бъде открит най-рано през есента на следващата година.

 

Причината за отсрочката е, че са необходими още средства и извършването на допълнителни дейности, които не са предвидени от бившето ръководството на министерството, но според министъра на културата Димитър Стоянович те са задължителни.

 

Ако предишният министър културата е трябвало да открие музея на 31 август, той е щял да открие "половин Лувър", обяви Стоянович. „Той щеше да открие най-големия културен проект на България, без да е ясно какво и как ще бъде изложено вътре като художествени произведения. Разбирате ли за какъв абсурд става дума? А това означава, че хората на културата щяха да имат една полупостроена културна магистрала с прерязана лента, без по нея да могат да преминават автомобили.

 

До момента за двете ремонтирани крила на музея са изразходвани 28 млн. лева. Те са от програма „Регионално развитие”. Служебният кабинет отпуснал 4 млн. за южното крило, но за него трябвали още 10 млн., според екипа на Стоянович. Друг проблем бил липсата на обучени специалисти, които ще работят в контролната компютърна система на музейния комплекс. Не били предвидени и още между 8 и 14 млн. за вътрешното обзавеждане на комплекса.  

 

На фона на тези факти, министърът даде обещание: „Аз лично ще направя всичко възможно, като част от кабинета на Пламен Орешарски, съвместно с експертната общност, да придадем на нацията и на посетителите на държавата този проект в максимално приличен европейски и завършен вид.”