Ако така работят - ще има, отговори тя на въпрос ще има ли персонални промени

Бюджетът на Здравната каса не е изразходван рационално. Това заяви новият управител на Касата Румяна Тодорова, която представи състоянието на бюджета на институцията.

 

По думите на Тодорова, цитирана от БГНЕС, още когато е правен бюджетът на НЗОК, той не е бил балансиран. 

 

На въпрос дали ще има персонални промени в институцията, тя отговори: „Ако така работят - ще има”.

 

Здравната каса затяга контрола върху болниците. Причината е, че имало сериозно разминаване в това колко пари харчат различните лечебни заведения. 

 

Част от тях успяват да влязат в рамките на планираните бюджети, други обаче  са изхарчили много над планирания преразход от 5%. 

 

Контролните органи трябва да установят дали това е било належащо, или има злоупотреби. От Касата съобщиха, че между 50 и 100 милиона ще е дефицитът на институцията към края на годината. Причините са в учеличения брой пациенти, както и включването на нови дейности в лекарствения списък.

 

 

Изпълнението на бюджета за болнична помощ към 30 юни е 63,5%. При тази тенденция се очертава дефицит от около 140 млн. лв. Все още не е ясно дали ще се иска актуализация на бюджета на НЗОК.

 

Според статистиката, която Румяна Тодорова представи, от години расте броят на пациентите с онкологични заболявания с около 3000 на година. 

 

Шефът на Касата заяви, че са необходими законодателни промени

 

„При договарянето на онколекарствата в болниците един и същи продукт е договорен на различни цени, има такива, които са договорени с разлика от 400 лв. Това е резултат от Закона за обществените поръчки. Изводът е, че трябва да се договарят големи количества, за да се договарят по-големи отстъпки”, каза Румяна Тодорова.