Експерти препоръчват да приемаме повече течности и да не излизаме между 11 и 17 часа

В цялата страна днес бяха отбелязани високи температури следобед между 33 и 38 градуса, което е обичайно за края на юли. Най-високите максимални бяха отбелязани във Видин38,2 градуса и по 37,8 в Русе и Сандански. В Монтана, Враца, Ловеч, Плевен, Велико Търново, Сливен и Пазарджик стойностите бяха над 36 градуса.

 

Заради горещото време в единайсет области бе въведена  забрана за движение на тежкотоварни автомобили, която ще продължи до 21 часа. Най-вероятно подобна забрана ще има и утре от 12 до 21.

 

Отново за цялата страна е обявен жълт или оранжев код заради очакваните максимални стойности между 35 до 40 градуса. Опасно високите температури естествено увеличават и риска от обезводняване. Днес доброволци раздаваха вода на ключови места в столицата. По инициатива на БЧК днес се раздадоха 256 бутилки минерална вода пред НДК в опит да се предотвратят инциденти от жегите.


Лекарите препоръчват също така да не се излиза навън през деня между 11 и 17 часа и да се носят шапки. През последните дни на месец юли отбелязваме най-високите температури, а най – ефективният метод да се предпазим от тях е приемът на много течности


Професор Донка Байкова сподели, че е добре да се увеличи задължителния прием на вода от шест на осем чаши дневно. Трябва обаче да се внимава и с прекаления прием, който може да доведе до проблеми в сърдечносъдовата система и бъбреците. 

 

Всичко за горещините и лекарските съвети гледайте във видеото.