Цифровизацията се отлага заради забавен отговор на Европейската комисия, обясни Мартин Захариев

Депутатът от „Коалиция за България” Мартин Захариев заяви, че забавен отговор от Европейската комисия по отношение на държавната помощ и отпускането на ваучери за декодери ще наложи отлагане на цифровизацията с месец и половина

 

Без разрешение за държавна помощ, социално слабите не могат да получат безплатните си декодери за цифрова телевизия. „Докато раздаването на приключи, паралелно ще се излъчват и цифровият и аналоговият сигнал”, обясни Захариев, който е член на медийната комисия в парламента. 


 „Физически е невъзможно разнасянето на тези ваучери да бъде извършено в този кратък срок до 1 септември” сподели депутатът от „Коалиция за България”.


В дирекция „Социално подпомагане” е направена организация и от 1 август започват да се раздават ваучерите, определени на първи етап”, обясни Румяна Георгиева, главен директор в Агенция „Социално подпомагане”.


От сайта на министерството на транспорта става ясно, че действително е обявена и втора процедура за доставка на декодери, която ще започне в края на месец август.
Анкетираните граждани обаче се вълнуват повече от това как да платят сметките си, отколкото за цифровизацията. Голяма част от тях смятат, че не са добре информирани.

 

Всичко за забавеното включване на цифровизацията вижте във видеото.