Според Таня Андреева администрацията в министерството е много раздута

Около 20 души ще бъдат съкратени в Министерство на здравеопазването, като някои от тях са оставени на изпитателен срок. Това заяви пред журналисти в Министерския съвет министърът на здравеопазването Таня Андреева, предаде Агенция „Фокус”. 


Министърът подчерта, че тези хора не са уволнени, а съкратени. 


Според Таня Андреева администрацията в министерството е много раздута. По тази причина кадровите промени в ресорното министерство са само с оглед преструктуриране на дейността и малко икономисване на ресурс от фонд „работна заплата”. 


На въпрос на какъв принцип са направени кадровите промени, здравният министър посочи, че има изготвен нов устройствен правилник, във връзка с който е съкратена и част от администрацията на министерството. 


На въпрос дали в министерството е пристигнал списък с имената на 30 души, които трябва да бъдат назначени на работа, Таня Андреева бе категорична, че няма такова нещо.


„Това са слухове. Ако някой има такъв списък, нека да го покаже. Аз не притежавам такъв списък”, допълни тя.


По нейни думи спестеният ресурс от тези промени по груби сметки е около 200 000 лева от фонд „работна заплата". Тя посочи още, че министерството трябва да намери и още 200 000 лева, които заедно със спестените пари, ще отидат за болницата в Карлуково. 


Психиатричните болници са тотално изоставени от държавата и това е единственият начин, по който те биха могли да бъдат поддържани”, коментира министърът на здравеопазването. Тя посочи, че необходимите още 200 000 лева ще бъдат от икономии на самото министерство. 

 

Таня Андреева обяви още, че Министерство на здравеопазването има пресцентър, като от 30 юли са новоназначени трима души. „Шефът на пресцентъра е на трудов договор, тъй като е член на политическия кабинет и няма изискване да бъде държавен служител. Останалите от екипа са назначени като държавни служители”, обясни здравният министър. 

 

По отношение на отпуската на правителството Таня Андреева отбеляза, че тя не е била разглеждана в рамките на днешното заседание на правителството и допълни, че вероятно няколко дни ще бъде със сина си.

 

 

Припомняме ви, че бившият здравен министър Десислава Атанасова критикува настоящия. Повече за обвиненията ще намерите ТУК.