Росен Плевнелиев може да спре само определени текстове, а не всички промени

Дали президентът Росен Плевналиев ще наложи вето върху промените в Бюджет 2013 ще стане ясно днес. След среща с държавния глава преди дни финансовият министър Петър Чобанов коментира, че това е възможна стъпка. Президентът ще обяви дали блокира актуализацията, или не - като той може да спре само определени текстове, а не всички промени.

 

Въпреки коментарите, че подобна стъпка не е била предприемана досега, всъщност и предшественика на Плевнелиев, Георги Първанов е налагал вето - на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2012.

 

Към днешната дата Росен Плевналиев даде заявка, че е най-притеснен от намерението да се изтегли нов външен заем. Според него не бива да се правят опити с нуждите на социално слабите да се оправдава поемането на нови 1 милиард лева задължения.

 

Финансовият министър Петър Чобанов вече нееднократно заяви, че парите от новия заем ще отидат единствено и само за плащане на стари дългове - няма просто да бъдат изхарчени пък било то и за социални плащания.

 

За да не намалее драстично фискалния резерв, с новия заем ще се покрият прословутите 800 милиона лева, които в началото на годината бяха взети на кредит и платени на земеделците. Макар че ЕК ни ги възстанови и те вече са във фискалния резерв, неговото ниво не е на нужното равнище, за да може просто оттам да се извадят 800 милиона в средата на месеца. Такава е позицията на финансовото министерство.

 

Оттам предупредиха, че ветото ще забави изплащането на допълнителните пари за децата с увреждания вероятно чак за октомври - едва тогава ще заработи парламентът. Хората на Чобанов отчетоха и че ако не се вземе заемът, може да имаме проблем и с покриването на дългове в началото на 2014-а. 

 

Нова телевизия ще излъчи на живо пресконференцията на държавния глава, която се очаква да започне в 14 часа.